Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

Dit onderwerp lijkt voor sommige mensen misschien een beetje raar! Juist daarom wil ik er zo lang een blog over schrijven. Een aantal jaar terug heb ik besloten geen nieuws meer te kijken, luisteren of lezen!

WÁÁÁÁÁT? Kir, maar hoe weet je dan wat er speelt in de wereld? Dat kan toch niet, hoe praat je dan mee op kantoor? Is dat niet een beetje je kop in het zand steken?

Laat ik het proberen uit te leggen…. Ik ben iemand die heel veel behoefte heeft aan rust in de ochtend. Sommige familieleden noemen dat een ochtendhumeur, ik noem dat ‘mijn dag ontspannen en positief beginnen’. Hoe je het ook wilt noemen, zodra je wekker gaat in de ochtend komen er prikkels bij je binnen. Bij jou, bij mij, bij iedereen! Veel prikkels merk je niet eens bewust op maar denk eens aan de volgende punten:

Licht –> zonlicht, je lampen, tv, telefoon, tablet of laptop
Geluid –> wekker, radio, tv, muziek, stromend water, doorspoelen wc, electrische tandenborstel, uitruimen vaatwasser, klaarmaken ontbijt, ventilatie systeem etc.
Berichten –> nieuws berichten, appjes, mails én social media

Alle bovenstaande punten komen bij je binnen zodra je opstaat en wellicht ben jij iemand die dit niet eens opmerkt, maar ik wel. De ene dag wat intenser dan de andere dag, maar het valt me altijd op. De stilte verdwijnt en de wereld start op! Als ik niet oppas word ik hier direct in meegenomen wat ervoor zorgt dat mijn brein gelijk volle bak aan de slag gaat. Op zich niet erg, maar het gaat vaan aan de slag met onderwerpen die niet bevorderlijk (kunnen) zijn voor mijn gemoedstoestand. En als ik mijn ochtend niet lekker begin, heeft dat invloed op de hele dag!

De afgelopen twee jaar ben ik veel bezig het trainen van mijn mindset. Ik merkte dat het glas steeds vaker halfleeg dan halfvol was, en dat vond ik maar niks. Ik ben hier dus heel bewust mee aan de slag gegaan en nog steeds dagelijks mee bezig. Ik maakte me vaak druk om meningen van anderen én ik was veel bezig met het verwerken van informatie waar ik helemaal niks mee kan waardoor ik snel moe was. Een goed bijvoorbeeld hiervan is het nieuws. Vaak roept de informatie gevoelens bij mij op waar ik op dat moment niks mee kan. Nieuws is immers iets uit het verleden, het is al gebeurd, ik kan er dus weinig meer aan veranderen. Het feit dat ik me door nieuws vaak machteloos of slecht voel, zorgt ervoor dat mijn energieniveau gelijk daalt en dat mijn mindset ook anders gaat werken. En dat is precies wat ik niet wil in de ochtend, want die wil ik positief starten. Het feit dat er die nacht 100 man zijn vermoord door iemand, zorgen niet voor dat positieve gevoel. Neemt niet weg dat ik het ontzettend erg en vervelend vind dat dit gebeurd, maar door het nieuws te kijken veranderd dit niet en ik help er die mensen ook niet mee. Dus waarom niet focussen op wat mij op dat moment helpt om juist alles uit het leven te halen?

Eerlijk is eerlijk, ik ben nooit iemand geweest die graag naar het nieuws of zelf maar het jeugdjournaal keek, maar toch voelde het alsof het moest. Ik ben opgegroeid met ouders die elke dag de krant (in papier) lezen. Ik heb een vriend die juist álles wil weten van wat er gebeurd in de wereld en het liefste ook zodra het gebeurt. En we leven in een tijdperk met nu.nl waardoor je niks meer hóeft te missen. Want als je niet weet wat er speelt, hoe kan je dan ergens over mee praten? Nou laat me je dit vertellen, het kan makkelijk! De vraag is, wíl ik er wel over praten?

In mijn beleving is het nieuws voor ongeveer 90% slecht, negatief nieuws. Situaties die hartverscheurend zijn, maar waar ik als persoontje zo één, twee, drie niks meer aan kan veranderen. Echter, ondertussen heb ik wel ‘last’ van die informatie. Het houdt me bezig, het geeft me een bepaald gevoel en vooral….ik leef niet in het moment. Ik ben ergens anders met mijn gedachten dan in het hier en nu. Bepaalde nieuwsitems kunnen mijn gedachten soms ook echt enkele uren bezig houden, zonder dat iemand dat door heeft.

Wanneer ik dus in de ochtend hoor of zie hoeveel mensen er vermoord zijn, of welk vliegtuig is neergestort, begin ik mijn dag niet ontspannen en positief. Realiteit is dat ik niks meer kan veranderen aan de situaties en ook niemand direct kan helpen. Waarom zou ik, iemand die ontzettend veel geluk heeft in haar leven, dan elke dag kijken naar alles wat er mis gaat in de wereld in plaats van naar alle mooie dingen in mijn leven? De situaties waar ik wél invloed op heb op dat moment. Sommige mensen noemen dit je kop in het zand steken en denken dat ik alle problemen in de wereld maar een soort van ontken…..absoluut niet waar, maar ik maak keuzes voor mezelf. Hiermee kies ik voor minder negatieve prikkels en mijn eigen geluk verhogen!

Ben je dus iemand bij wie dit erg bekend voor komt? Probeer het eens…..een maand zonder nieuws bewust te volgen. Uiteraard hoor je weleens op de radio het nieuws, maar kies de rest van de tijd er eens voor niet te luisteren. Want geloof me….als er écht iets gebeurd in de wereld, dan hoor je het vanzelf! Echter de andere 99% van de informatie, hoef je niet te weten!

Heerlijk rustig voor elke HSP!

Keep breathing -xx-

Eén reactie

  1. Leef nu al enkele maanden zonder nieuws te kijken luisteren enz. Soms vang ik wel wat flarden op, maar dat is weinig.

    Brengt absoluut rust in mijn hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!