Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

Ik ben Jess en ik heb al 17 jaar de chronische vrouwen ziekte endometriose. Door mijn ervaringen te delen hoop ik dat er meer vrouwen zijn die de ziekte en symptomen herkennen, bij erge menstruatie klachten eerder aan de bel trekken én vooral dat ze weten dat ze niet alleen zijn! Vandaag, gaan we het hebben over endometriose en jouw darmen!

Als ik maar op tijd ben...

Ik ren door de straat mijn billen hard samen geknepen, zweet op mijn voorhoofd. Mijn jas rits ik alvast open en de knoop van mijn broek maak ik met mijn zwetende handjes alvast los. Ik pak mijn sleutels beet en ik schakel mijn lichaam uit en ga op de automatische piloot. Ik adem hard in en uit op een vast ritme waar ik niet in gestoord mag worden. Niets of niemand moet me nu in de weg staan want dan…….dan gaat het volledig mis. 
endometriose darmen diarree
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt in zijn of haar leven, buikloop! Lekker aan de diarree nadat je iets hebt gegeten wat niet helemaal lekker was gevallen. Waarschijnlijk stond je net op dat ene feestje  of je zit net op de snelweg in je auto zonder enig tankstation in de buurt. Je voelt dan in je maag dat het ineens mis gaat. Een soort gegrom komt er vanuit je darmen. Je darm draait even drie keer om en op het moment dat die darm weer ontspant…begint bij jou de stress, want zonder enige aankondiging komt de diarree zich in een sneltreinvaart richting de buitenwereld. 
 

Endometriose en jouw darmen

Een paar jaar geleden was dit een standaard routine in mijn leven. Want wat ik ook at, dit was bijna altijd de uitkomst. Ik reed als een ware Max verstappen keihard over de weg zodat ik het niet op mijn autostoel liet lopen. Als ik in de rij stond bij een tof feest zocht ik een andere locatie in de buurt waarna ik daarna weer achteraan aan kon sluiten. Of zo’n moment wanneer ik net een leuk jurkje aan had en er in geen velde of wegen een openbaar toilet te vinden was. Ik kan eindeloos doorgaan maar dit zijn een paar van de honderden gênante voorbeelden en er zijn er nog veel meer! 

Endometriose en jouw darmen, soms echt een vervelende combinatie!

Zeventien jaar geleden kreeg ik, zonder dat ik dit wist, plotseling last van endometriose. Ik had extreem last van mijn darmen en liep ziekenhuis in en uit maar geen arts wist wat de oorzaak was. Het leek een vergiftiging van…eigenlijk alles wat met voedsel te maken heeft en wat met je darmen te maken heeft. Elke keer als ik voedsel at…dan moest ik binnen 5 minuten op een toilet zitten want anders liet in het……..ja je kunt dit wel raden denk ik….het was elke keer rennen!
endometriose eetstoornis darmen diarree
Hierdoor kreeg ik ook een onwijze afkeer tegen voedsel. Ook mijn menstruaties werden ook veel erger. Meer bloedverlies, ernstige buikkrampen, rugpijn en tussendoor bloedingen. 
 
Ik dacht zelf dat dit kwam omdat ik erg mager was en ik mijzelf (een soort van) uithongerde. Na 8 jaar lang ziekenhuis is en uit bij verschillende specialisten kreeg ik de diagnose mee ‘spastische darm’. Ondanks dat mijn klachten er niet bij paste moest ik het hier maar gewoon mee doen.


Gelukkig ben ik nooit bij de pakken neer gaan zitten en bleef ik door gaan. Ik had mijn eigen ‘way of living’ gevonden die bestond uit weinig eten of alleen op de momenten dat het kon. Nu kom ik er soms achter dat het mij op psychisch gebied ook wel veel heeft gedaan en mij heel erg heeft gevormd tot wie ik nu ben.

Ik was zo onzeker, obsessief op bepaalde dingen die mijn aandoening konden verlichten, en daarnaast heb ik mijn lichaam zo erg uitgeput. Maar ondanks dat ik veel schade aan mijn lichaam en psyché heb opgelopen probeer ik daar nu nog steeds positief mee om te gaan.

 

Omdat Endomtriose bijna altijd klachten aan je darmen geeft had ik dus jaren geleden altijd last van diarree. Ook zijn er vrouwen die last hebben van een opgezette buik, extreme krampen of juist niet kunnen poepen. Maar ook verminderde eetlust en braken hoort erbij. Toen ik de diagnose had gekregen, kreeg ik zoveel erkenning voor de darmproblemen waar ik jaren lang last van had. Het viel allemaal samen….erkenning, rust, begrip en onbegrip…

….want uiteindelijk hadden al die problemen dus te maken met mijn hormonen en dus met endometriose.

 

Rennend door de straten doe ik nu alleen nog maar als ik achter de kinderen aan moet. Maar gelukkig is die periode voorbij en ik hoop ook voorgoed!

 

Liefs J3ss.

Volg Jess haar leven met endometriose

Instagram: @j3ss_KL

Heb jij de podcast met Jess over endometriose al geluisterd? 

Wat is endometriose

Blog tip

Lees alles over endometriose in onze blog!
Lees hem hier >>>

 

Vorige blog van Jess

Extreme vermoeidheid en endometriose blijft zwaar! Lees de hele blog hier >>>>

 

Extreme vermoeidheid en endometriose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!