Wat ons vrouwen écht anders maakt dan mannen, is onze unieke hormooncyclus. Net als mannen hebben wij een 24-uurs interne klok (circadiaans ritme), maar daarnaast hebben wij vrouwen ook nog een tweede, interne klok, die elke maand weer een hele cyclus doorloopt. Deze cyclus, ook wel infradian ritme genoemd, heeft alles te maken met onze hormonen die gedurende de maand fluctueren. In dit artikel bespreek ik de 4 fases van de menstruatiecyclus, die soms ook wel ‘seizoenen’ worden genoemd. Dit inzicht kan je helpen om beter in balans te blijven, je energie te optimaliseren en je lichaam beter te begrijpen!
De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar alles tussen de 23 en 34 dagen wordt nog steeds als normaal beschouwd. Gedurende deze cyclus gebeurt er van alles in ons lichaam: van het rijpen van een eitje, de eisprong, de mogelijkheid van innesteling, tot het afbreken van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie. Dit hele proces wordt de menstruatiecyclus of hormooncyclus genoemd en bestaat uit vier verschillende fasen. Elke fase heeft invloed op je lichaam, energie, emoties en zelfs je mentale staat. Het is dus super handig om te weten in welke fase je zit en hoe je lichaam zich aanpast. Als je dit eenmaal begrijpt, vallen er zoveel puzzelstukjes op hun plek!
De menstruatie, oftewel de ‘innerlijke winter’, is de eerste fase van je cyclus. Deze fase begint op dag 1 van je menstruatie, wanneer je daadwerkelijk begint te bloeden (helderrood bloed). Vaak kan er vóór de menstruatie al wat bruin of donkerrood bloedverlies zijn, maar dit is nog geen menstruatie. In deze fase werkt je lichaam hard om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit vergt veel energie, waardoor je je vermoeid kunt voelen.
Wat kun je verwachten in deze fase?
Na je menstruatie komt de lente! Je lichaam begint zich voor te bereiden op de ovulatie, en je hormonen, vooral oestrogeen, beginnen een piek te bereiken. Oestrogeen zorgt ervoor dat je je energieker voelt, je huid stralender is en je meer zin hebt om sociale activiteiten te ondernemen.
Wat kun je verwachten in deze fase?
De zomerfase is de kortste maar ook de meest energieke! Tijdens de ovulatie voel je je op je best: je hebt veel energie, je libido is hoog en je hebt zin om in contact te komen met anderen. Je kunt je super sexy en zelfverzekerd voelen. Echter, na de eisprong kan je energiepeil weer snel dalen.
Wat kun je verwachten in deze fase?
De herfst komt na de ovulatie, en voor veel vrouwen is dit de periode van het zogenaamde PMS (pre-menstrueel syndroom). Je lichaam kijkt nu of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Is dat niet het geval, dan breekt je lichaam de opbouw af en bereidt zich voor op de menstruatie. Deze fase kan fysiek en emotioneel uitdagend zijn, vooral de tweede helft van de herfst.
Wat kun je verwachten in deze fase?
Het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals de pil, heeft invloed op je cyclus. De pil zorgt ervoor dat je geen ovulatie hebt, waardoor je menstruatie eigenlijk een ‘nepmenstruatie’ is die door de hormonen in de pil wordt opgewekt. Hierdoor ervaar je geen natuurlijke hormonale veranderingen en kun je de vier fasen van je cyclus niet volgen.
Door meer inzicht te krijgen in de 4 fasen van je menstruatiecyclus, kun je je lichaam beter begrijpen en je energie beter afstemmen. Het is fantastisch om te weten wanneer je je op je best voelt, en wanneer je beter wat meer rust kunt nemen. Onthoud dat je hormooncyclus een krachtig hulpmiddel is voor zelfzorg!
Wil je meer leren over je menstruatiecyclus en praktische tips krijgen om vervelende klachten te verminderen? Doe dan mee met de gratis cursus De Menstruatiecyclus 101!
Wil je graag extra ondersteuning om vervelende klachten te voorkomen?
Bestel dan snel jouw Moon Flow thee en ontdek hoe deze kruidenthee jouw menstruatie kan ondersteunen.
Liefs,
Kirsten
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina