Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

Oooooeeeh krachtige vrouw, heb jij soms ook het idee dat het zo lastig is om mee te gaan met het alle daagse leven? Dat je het wel wilt, maar je altijd aan het korste eind trekt? En wellicht valt het je ook op dat mannen hier veel minder moeite mee hebben? Dit komt doordat wij in een wereld leven, geheel gebaseerd op de mannelijke klok……ik zal het uitleggen!

Mannelijke vs vrouwelijke klok

Als ik het heb over de mannelijke klok, dan bedoel ik de interne biologische klok. Je lichaam wordt wakker als het licht wordt en je gaat slapen als het donker wordt. Dit wordt allemaal aangestuurd door je hormonen en noemen we dus de mannelijke klok. Wij vrouwen hebben deze klok of dit ritme ook, maar we hebben ook nog een tweede interne klok! Ook wel onze hormooncyclus of vrouwelijke cyclus genoemd. En dit maakt ons anders dan de mannen en dit maakt het leven voor ons ontzettend lastig.

Denk er maar eens over na….alles wat wij doen in ons leven is gebaseerd op de klok van de mannen.
– elke dag hetzelfde ritme hebben
– elke dag hetzelfde energie niveau
– elke dag dezelfde behoefte aan voeding
– elke dag tussen de 6 en 8 uur slaap
– dagelijks dezelfde gevoelens

Leuk bedacht, maar wij vrouwen zijn niet elke dag hetzelfde. Onze hormonen zorgen ervoor dat ons lichaam én brein gedurende de vier fases van de cyclus mee verandert. Dit is precies wat het zo lastig maakt.

Ik heb er een hele podcast over opgenomen waar ik hier verder op in ga, maar laat ik het proberen uit te leggen met een voorbeeld in deze blog! Luister vooral ook de podcast voor het hele verhaal.

 

Hoe het nu is;
Je zit aan het einde van je innerlijke herfst. Dat betekent dat je van nature vermoeider bent, emotioneler wordt en meer rust nodig hebt.Zoals van je wordt verwacht ga je op hetzelfde moment als jouw (mannelijke) partner slapen en staat tegelijk op. Hier sta je al -1 achter, want je hebt in deze periode veel meer slaap  nodig. Vervolgens ga je naar je werk en vraagt jouw baas om die middag een presentatie te geven aan een groep mensen. Je kan altijd zo lekker babbelen dus moet lukken toch? Maar einde herfst voel je je al wat onzeker én heb je soms wat meer moeite met de juiste zinnen formuleren (zeker als je ook nog moe bent), waardoor je presentatie niet echt lekker gaat. Je staat inmiddels -2. In de avond kom je thuis, je bent moe, baalt van de presentatie en wilt eigenlijk op de bank zitten en niks doen. Maar jaaa je moet toch 3x per week intensief sporten? Zoals men zegt ‘je voelt altijd beter ná een workout’. Dus je gaat en denkt: dan doe ik een 30 minuten high intensity training, ben ik zo weer thuis. Jij knallen, gefrustreerd tijdens de training want het lukt niet echt lekker en komt vervolgens kapot thuis…-3! Uiteindelijk val je na lang draaien in slaap, slaapt een paar uur en dan begint het opnieuw.

Hoe het zou moeten zijn:
Je zit in je einde herfst en voelt dat je vermoeid bent, je gaat irriteren aan dingen en mensen en bent wat emotioneel. Je zegt je partner welterusten en duikt lekker om 21:00 uur je bed in…tijd om even bij te slapen. Als je wakker wordt kom je op kantoor en vraagt je baas een presentatie te geven voor een groep mensen. Je wéét dat dit niet het beste moment is en het liever niet doet. Je geeft daarom aan bij je baas dat je momenteel niet echt zin hebt om te presenteren en liever aan je nieuwe project werkt. Je voelt je creatief en wilt het graag die dag gebruiken. Henk kan de presentatie ook prima doen! Ooow en je vraagt gelijk of het akkoord is dat je vandaag iets eerder vertrekt, omdat je echt vermoeid bent en daardoor minder productief. Je haalt het op een ander moment zeker in. Baas vind dit een goed plan! Eenmaal lekker op tijd thuis, pak je die extra tijd voor jezelf en gaat doen waar JIJ zin in hebt. De  natuur in, schilderen, boek lezen…wat jij wilt. Nu sta je +3!

 

Hoe klinkt dit voor jou?

Klinkt dit als overdreven, ver van je bed show…of juist als iets wat heel logisch is? Ik denk dat we in het (bedrijfs)leven nog zoveel stappen kunnen maken om vrouwen te helpen. Ik geloof oprecht dat dit zoveel burnouts kan voorkomen. Het is niet voor niks dat er landen zijn waar je ‘menstruatieverlof’ op kunt nemen, Ik vind het een goed plan…want hoe vaak komt het niet voor dat je een uurtje langer werkt. Thuis de laptop nog even opent of extra vroeg begint om alles af te krijgen? Dan zou je toch ook op de ‘minder energieke’ momenten je rust moeten kunnen pakken? Als ik ooit met een team ga werken, krijgen ze menstruatie verlof!

Rust tijdens je menstruatie (dag 1/3) betekent namelijk een veel energiekere, productievere en creatieve vrouw dan wanneer je dat niet doet. We moeten de dagen en tijden van werk soms loslaten zodat wij voor onszelf kunnen zorgen. En heel eerlijk….ik denk dat het voor de mannen ook goed zou zijn!

Nu haal ik even werk aan, maar dit gaat om alles in het leven. Inmiddels zijn we zo geprogrammeerd dat het weekend is voor afspreken met vrienden, sporten, klussen en heel vaak ook bijkomen van de week. Maar wat nou als jij in het weekend HELEMAAL NIKS wilt doen? Wat voor reacties krijg je dan? Zonde van je tijd! Het weekend is toch voor borrelen? Waarom zou je thuis willen zitten? Slechts een paar voorbeelden die ik vaak hoor.

Bijna alles wat we ‘normaal’ vinden en waar we maar in mee moeten gaan is dus gebaseerd op de mannelijke klok. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is…..in de podcast ga ik er nog iets verder op in!

Laat me alsteblieft weten wat jouw mening hierover is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!