Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

Bepaalde soorten groenten kunnen heel belangrijke voeding voor je cyclus zijn. Wanneer je gebruik gaat maken van deze producten kan dit jou helpen tijdens je menstruatie. Het kan jou van je PMS klachten af helpen door de werking die ze hebben in jouw lichaam.

Ik heb al eerder 3 tips gedeeld die je kan gebruiken om je hormonen te ondersteunen. In deze blog ga ik hier dieper op in door 3 soorten groenten met je te bespreken. Rode biet, wortels en broccoli kunnen jou namelijk door je menstruatie heen helpen.

 

Rode bieten

Rode bieten zijn echt heel goed voor je. Ze helpen op veel verschillende vlakken tegen menstruatiepijn.

Je kunt de heerlijke bieten uiteraard op verschillende manieren eten. Vind je ze rauw niet lekker? Dan kan je ze koken. Je kan tegenwoordig zelfs bietenburgers eten, maar de lekkerste en makkelijkste manier is waarschijnlijk bietensap. Opties genoeg dus!

Waarom is rode biet zo’n goede voeding voor je cyclus:

  • Rode bieten zitten vol met ijzer. Ijzertekort komt geregeld voor bij vrouwen en tijdens je menstruatie verlies je ook nog eens bloed, en dus ook ijzer. Door een tekort aan ijzer ga je je slapper voelen en heb je minder energie.
  • Bieten zijn super goed voor je energielevel. Topsporters drinken een glas rode bietensap voordat ze een top prestatie moeten leveren. Rode bieten zetten verschillende processen in werking, wat een boost geeft voor je energie.
  • Ze zorgen ervoor dat je doorbloeding beter is. Heb jij vaak migraines of krampen? Dan is een goede doorbloeding belangrijk. Rode bieten kunnen je hier dus bij helpen.
  • Bieten werken ontstekingsremmend. Krampen, hoofdpijn, pijnlijke borsten, alle pijnen die je ervaart, hebben vaak te maken met ontstekingen in je lichaam. Het kan daarom helpen om ontstekingsremmende producten te eten. De rode biet is daar dus een van.
  • Ook bevatten bieten magnesium, en het is heel belangrijk voor onder andere je botten en spieren, dat je voldoende magnesium binnen krijgt.
  • Er zit kalium in, dat zorgt ervoor dat vocht afgedreven wordt. Zo kom je van dat opgeblazen, vochtvasthoudende gevoel af.
  • Je darmen en nieren worden gestimuleerd. Er zitten veel vezels in, wat helpt tegen constipatie en daarnaast versnelt het de afvoer van giftige- en afvalstoffen.
voeding voor je cyclus

Zoals je ziet bevat rode biet veel belangrijke stoffen die je door de menstruatie heen kunnen helpen. Het ook een bron aan vitamines en mineralen die je nodig hebt én die heel goed zijn voor je lever.

Je lever is in je innerlijke herfst (de week vóór je menstruatie) heel hard aan het werk en heeft het best wel zwaar. Rode bieten verdunnen onder andere je gal, waardoor het makkelijker is voor je dunne darm en je lever om het door te laten stromen.

Door producten zoals make-up, deodorant en zonnebrand krijgen we enorm veel schadelijke stoffen binnen. Rode bieten zorgen ervoor dat deze giftige stoffen beter afgevoerd kunnen worden.

Genoeg redenen om lekker bietjes te gaan eten.

Wortels

Wortels zijn net als bieten, belangrijke voeding voor je cyclus. Ze staan erom bekend dat ze heel veel vezels bevatten, én ze zitten vol met goede stoffen, vitamines en mineralen.

One carrot a day, keeps periodkramps away.

Eet 1 rauwe wortel per dag. En dan bedoel ik niet de babyworteltjes, want die zijn minder voedingsrijk, maar een echte fatsoenlijke rauwe wortel.

Wortels zijn goed voor de spijsvertering (ook wel je darmflora genoemd). Je spijsvertering is gelinkt aan je hormonen, dus het is ontzettend belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Blije darmen is vaak ook blije hormonen daarom is het eten van 300 tot 500 gram groente per dag ook echt aan te raden. Zorg er vanaf nu voor dat daar ook wortel tussen zit.

Buiten het feit dat het fijn is voor je darmen, zorgen de vezels in wortels er ook voor dat overtollig oestrogeen afgevoerd wordt. Een teveel aan oestrogeen kan voor ontstekingen en klachten zorgen. Wortels kunnen er dus voor zorgen dat dit makkelijker het lichaam kan verlaten.

Naast dat het goed is tegen menstruatieklachten, zijn wortels ook heel goed voor je ogen, tanden, hart, haar en huid.

Wortels kan je in een salade eten met wat olijfolie, peper en zout. Rauw met humus of met grass-fed boter, peper en zout. Het vet van de boter, en het zout zorgt ervoor dat het extra goed verteerd kan worden. Ik eet zelf altijd een wortel als middag snack.

voeding voor je cyclus

Broccoli

Broccoli behoord tot de kruisbloemige groenten. Eigenlijk zijn alle groenten die daarbij horen super goed voor je hormoonbalans.

Ze bevatten het stofje DIM (di-indolylmethaan). Dat stofje zorgt ervoor dat je lever makkelijker de overtollige oestrogeen kan afvoeren. Dit zit in alle kruisbloemige groenten, maar broccoli staat wel echt op nummer 1. Die bevat hier namelijk het meeste van.

Als je het makkelijk wilt maken voor jezelf, eet dan broccoli kiemen. Deze bevatten per 10 gram, evenveel als 300 gram broccoli aan dat stofje. Je kan ze bij je ontbijt, bij een salade of als tussendoortje eten. 

Je kan ze kopen in de supermarkt, of zelf maken. Als je ze zelf wilt maken heb je alleen broccoli zaadjes en kiempotjes nodig. Lees ook de blog met 4 musthaves voor je hormonen met uitleggen over het kiemen van de zaadjes!

voeding voor je cyclus

Heb jij veel last van menstruatiepijn? Eet dan elke dag een wortel, en neem de bietjes en broccoli ook regelmatig mee in je recepten.

In mijn cursus Flow Food leer je alles over welke producten je het beste kan eten, om van je PMS klachten af te komen. Het is een cursus over voeding die jouw vrouwelijke (hormonale) menstruatiecyclus gaat helpen om het beste uit jezelf te halen én optimaal voor je lichaam te zorgen!

Wil je meer tips over hoe jij je hormonen kan ondersteunen? Volg mij dan op Instagram of luister mijn podcast via Apple Podcast of Spotify.

Liefs,

Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!