Voeding en PMS klachten, wat heeft dat met elkaar te maken?
Voeding kan gezond en ongezond zijn, dat weten we allemaal. Wat we ook weten is dat we beter gezond, onbewerkt en puur kunnen eten. Dat doen we natuurlijk niet allemaal elke dag, ikzelf ook niet. Maar wat wel belangrijk is om te realiseren, is dat jouw PMS klachten vanuit voeding kunnen komen of juist opgelost kunnen worden door voeding.
Dat kan zich uiten in enorme moodswing en eetbuien, of juist in klachten zoals buikkrampen, hoofdpijn, opgeblazen gevoel. Een heel groot gedeelte daarvan is te herleiden naar voeding.
PMS symptomen
Met PMS klachten bedoel ik de klachten die veel vrouwen net voor of tijdens de menstruatie krijgen. Klachten zoals: buikpijn, hoofdpijn, pijnlijke borsten, krampen in je buik, vocht vasthouden, een opgeblazen gevoel, puistjes, eetbuien en moodswings.
Veel vrouwen kampen met oestrogeen dominantie zonder dat ze dat weten of weten wat het eigenlijk is. Oestrogeen dominantie houdt in dat je lichaam teveel oestrogeen heeft en dit niet goed kan afvoeren. Dit zorgt voor heel veel PMS klachten zoals hierboven beschreven.
Wat vaak het gevolg is van een oestrogeen dominantie is een te laag progesteron in het lichaam. Progesteron wordt niet goed aangemaakt of het is er wel maar het kan niet goed zijn werk doen omdat de hoge hoeveelheid oestrogeen het onderdrukt. Dit wil je voorkomen want progesteron zorgt juist voor een ontspannen lichaam, betere slaap en nog veel meer!
Wanneer je lever niet helemaal goed werkt of zijn werk niet goed kan doen, dan blijven die hormonen allemaal in je lichaam. Dat levert dus onderandere PMS klachten op.
Hormonen & seizoenen
Voordat ik je tips ga geven, ga ik eerst nog even uitleggen wat ik bedoel met de seizoenen, hormonen en oestrogeen dominanties.
4 seizoenen van onze cyclus:
- Lente: dit begint de dag na de laatste dag van je menstruatie
- Zomer: je eisprong
- Herfst: de periode na je eisprong tot aan je menstruatie
- Winter: je menstruatie
In al deze seizoenen doen je hormonen iets anders, dit is iets wat ze van nature moeten doen maar helaas lukt dit niet meer altijd. Vaak zijn onze hormonen uit balans, dit kan komen doordat we nephormonen binnen krijgen via voeding, de pil en verzorgingsproducten.
Jouw lichaam gaat van nature wel altijd opzoek naar balans, en probeert continu om terug in balans te komen. Wanneer jij je lichaam hierbij gaat helpen doormiddel van voeding, dan zul je opeens allemaal andere dingen in je lichaam gaan ervaren.
Het kan ook komen doordat we veel stress hebben, niet gevarieerd eten, te weinig groenten en fruit of je eet nooit koolhydraten eten. Dan ontbreken er essentiële voedingsstoffen in je lichaam. Allemaal dingen die de oorzaak kunnen zijn waardoor je hormonen uit balans zijn, en je dus last kunt krijgen van PMS klachten.
Oestrogeen & progesteron
Zoals gezegd hebben veel vrouwen een teveel aan oestrogeen. Oestrogeen hebben we eerst nodig om dat eitje te rijpen, zodat die eisprong er kan zijn. Daarna hebben we het bijna niet meer nodig. Dat betekent dat na je eisprong, jouw oestrogeen moet gaan dalen. Je oestrogeen moet afgebroken worden en vervolgens uit je lichaam gaan. Daar moet je lever heel hard voor werken.
Als je in deze periode heel veel gaat doen waar je lever druk mee is (bijvoorbeeld alcohol drinken), dan kan het zijn dat die oestrogeen in je lichaam blijft hangen. Het wordt niet goed afgebroken en niet goed afgevoerd waardoor je dus een teveel aan oestrogeen in je lichaam hebt. Dit zorgt er dan ook weer voor dat je progesteron niet kan doen wat het zou moeten doen.
PMS klachten & voeding
Je kunt hier rekening mee houden in je voeding, zodat je oestrogeen makkelijker wordt afgebroken. Door bijvoorbeeld te letten op alcohol in bepaalde periodes, zodat je lever de tijd krijgt om die oestrogeen af te breken en af te voeren. Maar ook door het eten van groene bladgroenten, die helpen heel erg bij het detoxen van je lever.
Op andere momenten willen we juist dat het progesteron omhoog gaat. We willen er dan zeker van zijn dat die oestrogeen niet domineert en dat het eitje de beste kans heeft op overleven, daar heb je progesteron voor nodig. Daar kun je bijvoorbeeld voor zorgen door je magnesium op peil te houden. Een andere hele belangrijke is de omega 3 vetzuren. Af en toe een vette vis eten dus, zeker in de periode waar je het nodig hebt.
Zaden en pitten kunnen erg helpen met je hormonen in balans krijgen.
Veel vrouwen willen tegenwoordig slanker worden. Dan gaan we dus vetten ontwijken, waardoor we veel te weinig hiervan binnen krijgen en dus ook veel te weinig progesteron aanmaken. Dit zijn allemaal dingen die meespelen in jouw voeding, cyclus en PMS klachten.
Je hoeft echt niet altijd alleen maar gezond te eten. Maar als je 80% van de tijd naar je cyclus gaat eten, dan kun je die andere 20% doen en laten wat je wilt, terwijl je toch heel veel verschil merkt.
Omdat veel vrouwen toch vaak nog vragen hebben over voeding, heb ik de cursus flow food gemaakt. Ik geef je in 5 weken tijd al mijn kennis over voeding, supplementen, kruiden en alles wat jouw cyclus kan ondersteunen. Ook krijg je recepten, een weekplanner, een maandplanner en nog veel meer!
Voeding tips voor PMS klachten
Een van de makkelijkste manieren om alvast te beginnen met beter te gaan eten voor je cyclus en je PMS klachten aan te pakken, is het rouleren van zaden en pitten.
Begin vandaag!
Als jij voor jezelf weet in welk seizoen je zit, dan kan je hier vandaag nog mee beginnen.
Winter en lente: dagelijks pompoenpitten en gebroken lijnzaad, een theelepel is meer dan genoeg. Deze helpen mee in het opbouwen van oestrogeen en alvast je progesteron voor te bereiden.
Zomer en herfst: hier switch je naar zonnebloempitten en sesamzaad. Ook hierbij is een theelepel per dag meer dan genoeg. De ene zorgt ervoor dat de progesteron een boost krijgt, en de ander zorgt voor het blokkeren van extra oestrogeen.
Doe deze lekker op een smoothie (niet er doorheen want je moet er wel even op kunnen kauwen), door een salade, in een ovenschotel, op je boterham of iets anders. Je kan het ook gewoon van de theelepel af eten, als je het maar binnen krijgt.
Als je niet precies weet wanneer je zomer eindigt en je herfst begint is dat helemaal niet erg, het is een soort flow waarin je ook wat mag overlappen. Ikzelf doe soms ook een dag waarin ik zowel pompoenpitten als zonnebloempitten pak, dat is allemaal goed maar neem die stap! En kijk of je in je volgende herfst en winter verschil merkt in jouw PMS klachten.
Andere tips voor PMS klachten
- zorg voor voeding met veel magnesium (of neem een spray om aan te vullen) zoals groene bladgroente, noten, avocado etc
- vermijd alcohol en cafeïne, hiermee bedoel ik ook je kopjes groene thee. Van alle theesoorten bevat groene en witte thee de meeste cafeïne. Ga liever voor kruidenthee (zeker vanaf de middag)
- Eet veel kruisbloemige groente. Deze helpen jouw lever met het afvoeren van het overtollige oestrogeen!
Zoals gezegd, heb ik alle tips verzameld in een uitgebreide online cursus genaamd Flow Food. Deze cursus neemt je mee in de wereld van voeding en jouw cyclus. Je kunt hem starten en kijken wanneer jij wilt. Neem zeker even een kijkje op de pagina!
Er valt nog veel te vertellen over voeding en jouw cyclus, komende weken nog meer informatie hierover via mijn podcast. Deze kun je luisteren via Spotify of Apple podcast.
Liefs,
Kirsten