Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

Vorig jaar september stopte ik definitief met de anticonceptiepil. Voor die tijd wilde ik al een aantal keer stoppen met de pil en dat heb ik ook gedaan. Telkens startte ik na een aantal maanden weer omdat ik de afkickverschijnselen toch wel vervelend vond. Totdat ik het zat was en na 10 jaar trouw gebruik de pil voorgoed vaarwel zei.

Terug naar het begin...

Even terug naar het begin. Toen ik 13 jaar was kreeg ik van mijn huisarts de pil voorgeschreven voor mijn puistjes. De pil die ik kreeg hielp hiertegen maar toen ik begon met menstrueren had ik veel pijn en bloedverlies waarnaar ik een andere variant voorgeschreven kreeg.

Die pil hielp tegen de pijn alleen kwamen er tal van andere klachten bij waaronder; hoofdpijn, puistjes en depressiviteit. Op dat moment koppelde ik deze klachten niet aan het pilgebruik maar als ik terugkijk is er in die periode niets anders geweest wat deze klachten kon hebben veroorzaakt.

In de jaren die daarop volgde stapte ik wel 6x over op een andere variant. Ik ben mij in de periode net voordat ik definitief stopte gaan verdiepen in de vrouwelijke cyclus en las het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill. Dat boek opende mijn ogen, ik besloot door te zetten en gooide mijn pilstrip inclusief voorraad de prullenbak in.

Check hier alle boekentips over jouw cyclus en hormonen!

Stoppen met de pil

Bijwerkingen gebruik van de pil

Ik kwam erachter hoe de pil eigenlijk werkt en welke bijwerkingen de pil kan hebben. Hieronder in het kort een aantal om je alvast een beeld te geven. Wil je er meer over leren? Check dan de masterclass van Kirsten ‘weg met de pil?!’ of check de andere blogs over anticonceptie op de site.

Enkele bijwerkingen van de pil;
1. Er kan tussentijds bloedverlies plaatsvinden
2. Het libido kan flink afnemen
3. Er kan meer kans zijn op een depressie en sombere gevoelens
4. Het gebruik kan leiden tot duizeligheid en migraine
5. Er kan gewichtstoename of juist afname ontstaan
6. Het gebruik kan leiden tot haaruitval
7. Er kan een hogere kans zijn op vaginale infecties
8. Het gebruik kan misselijkheid en zuurbranden veroorzaken

stoppen met de pil

Echt stoppen met de pil

Mijn eerste cycli na het stoppen met de pil waren erg onregelmatig, ook kreeg ik afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen. Niet gek als je bedenkt dat ik 10 jaar lang een hoge dosis synthetische hormonen heb geslikt.

Vanaf het moment dat ik gestopt ben met hormonale anticonceptie startte ik met het gebruik van Daysy, een cyclustracker. Mijn blog over de Daysy vindt je
hier en de podcast die ik samen met Kirsten heb opgenomen vindt je hier. Deze tracker geeft mij inzicht in mijn cyclus én helpt mij op een natuurlijke manier niet ongewenst zwanger te worden. Super fijn!

Na enkele maanden werd mijn cyclus regelmatiger en trokken mijn hoofdpijn en stemmingswisselingen weg. Ik ben super blij dat ik die periode heb doorgezet want vanaf dat moment
voel ik mij zoveel beter! Als ik nu terugblik vraag ik mij af waarom ik niet eerder gestopt ben?!

Twijfel jij om te stoppen met de pil?

Mocht je nu twijfelen om te stoppen met de pil, dan is het handig om je een beetje te verdiepen in jouw cyclus en je lichaam goed te ondersteunen. Ik geef je gelijk wat tips mee.

1. Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rij als je zou stoppen
2. Lees je in over jouw cyclus >>> check de blogs over de vrouwelijke cyclus bijvoorbeeld
3. Ondersteun jouw lichaam alvast >>> vul je magnesium (shop) en vitamine B aan
4. Check de masterclass ‘weg met de pil?!om alle informatie over de werking van de pil te leren
    en tips en tricks om daarna een keuze te maken!

Dit heeft mij destijds zoveel inzicht gegeven en uiteindelijk doen beslissen te stoppen met de pil. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en zou het super fijn vinden als je hieronder een bericht achterlaat. Mocht je vragen hebben, die mag je daar ook stellen. Ik kom graag met je in contact!

Nieuwsgierig naar dit onderwerp? Binnenkort nemen Kirsten en ik samen een podcast op waarbij wij in gesprek gaan over (het stoppen met) de anticonceptiepil!

Liefs,

Celine

2 reacties

  1. Ik ben sinds gisteren definitief gestopt met de pil (ik ben 50jaar ) dit o.dat ik het ook zat was die duizeligheid, hoofdpijnen, sombere buien ,chagrijnig zijn prikkelbaar.
    Ik hoop echt dat dat gaat veranderen nu ik ben gestopt met de pil,tuurlijk weet ik ook gezien mijn leeftijd dat ik in de overgang ga dat moet ik maar gewoon op de koop nemen daar kom ik niet onderuit daar krijgt elke vrouw mee te maken.
    Maar wat kan ik verder merken nu dat ik gestopt ben met de pil?

  2. Hi nou ik ben net een maand gestopt met de pil…wat een ellende op moment.. mn menstruatie kwam 4 dagen eerder dat viel wel mee en duurde ook maar 3 dagen, heel fijn. Maar verder heb ik flink veel afkick verschijnselen.. ben nu 45 en ben wel eens klaar met die rommel vanaf jongsaf aan al geslikt. Dus zoals ik allemaal lees moet ik hier echt even doorheen en hoop me ook snel helemaal top te gaan voelen.. maar voor nu ben ik nog even niet blij.. liefs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!