Bestel vandaag nog jouw nieuwe beste vriendin!

De pil, of andere vormonen van hormonale anticonceptie hebben een grote invloed op ons lichaam en op ons dagelijks leven. Veel vrouwen slikken jaren lang de pil, maar hebben geen idee hoe die precies werkt en wat het allemaal doet in je lichaam. Vandaag een uitleg!

Jouw cyclus zonder anticonceptie

Als je geen gebruik maakt van hormonale anticonceptie dan zou jouw lichaam elke maand een nieuwe cyclus moeten beginnen. Gedurende deze cyclus is er veel communicatie tussen jouw hersenen, hormonen en jouw eierstokken. Om te begrijpen hoe de pil werkt en welk effect het heeft, gaan we eerst even in op de werking van de cyclus.

Tijdens jouw menstruatie laat jouw lichaam los wat het de vorige cyclus heeft opgebouwd. Omdat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden ruimt jouw lichaam alles weer op. Op dat moment geven jouw eierstokken een seintje aan jouw hypothalamus (je brein) dat het weer tijd wordt voor het rijpen van eitje. Jouw brein en jouw zenuwstelsel scannen de ‘omgeving’ en als er geen gevaar dreigt zal de hypothalamus een sein geven aan de hypofyse (ander gedeelte van het brein) om de hormomen FSH en LH te gaan produceren. FSH (follikel stimulerend hormoon) gaat aan de slag  zodat jouw eitje gaat rijpen. Als die eenmaal rijp is, dan komt LH (lutiliserend hormoon) om de hoek kijken. Zodra FSH aan de slag gaat, zorgt die ervoor dat jouw hormoon oestrogeen ook aangemaakt wordt. Zodra de eisprong heeft plaatsgevonden, zal LH ervoor zorgen dat er ook progesteron aangemaakt wordt, Na de eisprong kan het eitje bevrucht worden of niet. Is het niet bevrucht, dan gaat het lichaam langzaam alles weer afbouwen en loslaten tijdens de menstruatie.

Belangrijk om te onthouden is, dat de eierstokken een seintje geven aan het brein dat er een nieuwe cyclus gestart mag worden, die communicatie is goud waard!

In de afbeelding hieronder, zie de vier hormonen (oestrogeen, progesteron, FSH, LH) gedurende één cyclus. Je ziet dus duidelijk een golfbeweging bij alle vier de hormonen.

hormonen zonder gebruik de pil

Jouw cyclus met gebruik van de pil

Op het moment dat jij de pil gebruikt, dan heeft dat invloed op de communicatie tussen jouw eierstokken en de hersenen, de gehele cyclus dus. De pil zorgt ervoor dat de communicatie tussen die twee, compleet stil wordt gelegd. Jouw brein ontvangt dus geen seintje meer om een nieuw eitje te gaan rijpen. Geen rijp eitje, betekent geen eisprong, wat automatisch betekent, geen zwangerschap. Heel efficient, maar het heeft ook een hele grote impact. Want omdat er geen FSH hormoon wordt aangemaakt vanuit het brein, zal er ook geen oestrogeen, LH en progesteron aangemaakt worden. En dan zijn de golfbewegingen niet meer te vinden.

Buiten het voorkomen van de eisprong, zorgt de pil ook dat jouw cervixslijm (wat je soms in je onderbroek treft) wordt beïnvloed zodat sperma een minimale kans heeft om bij het eitje te komen.

Tevens zorgt de pil ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd gedurende de cyclus. Dit zorgt ervoor dat een eventueel bevrucht eitje, niet kan nestelen in de baarmoeder.

Hieronder zie de werking van jouw hormonen als je aan de pil zit.

hormonen bij gebruik pil

Een menstruatie als je aan de pil zit, is geen menstruatie

Laten we gelijk een mythe uit de wereld helpen. Als jij de pil gebruikt, dan heb je geen menstruatie. Een menstruatie is het loslaten van het opgebouwde baarmoederslijmvlies en dat gebeurt alleen als die is opgebouwd én als er een eisprong heeft plaatsgevonden. Dat laatste is bij het gebruik van de pil, zeker niet het geval.

Maar ik bloed toch? Ik menstrueer toch?

Jaaaa je bloed en dat heeft twee redenen. De eerste is omdat het een famaceutisch opgewekt proces is, wat veroorzaakt wordt door de nephormonen in jouw lichaam. Toen de pil op de markt kwam, was het nog verboden voor vrouwen om anticonceptie te gebruiken. Vrouwen werden gecontroleerd door te checken of ze wel bloedden elke maand. De slimmeriken van de pil hebben dit dus zo gemaakt, dat vrouwen stiekem anticonceptie konden gebruiken, zonder dat iemand het wist. Want…..ze bloedden elke maand, dus gebruikten ze het niet!

Daarnaast is het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie je opgebouwde baarmoederslijmvlies. TIjdens het gebruik van de pil bouw je hier minimale hoeveelheden per keer van op. Eens in de zoveel tijd wil het lichaam het toch loslaten. Soms gebeurt dit in je stopweek, maar als je de pil te lang doorslikt, kan er ook een spontane bloeding komen. We noemen het dan een doorbraakbloeding.

Waar zit precies het probleem?

Steeds meer vrouwen twijfelen over het gebruik van de pil omdat er echt een hele lijst aan bijwerkingen te vinden is (binnenkort op de blog). Maar hoe ontstaan dan die problemen precies?

Ovuleren is voor vrouwen héél belangrijk, het wordt ook wel de vijfde vitale signaal genoemd. Het is een goede graadmeter voor jouw gezond. Zo kan je een vrijwel pijnloze, regelmatige menstruatie zien als een signaal vanuit je lichaam dat het goed gaat. Bij teveel stress, ziektes of hormonen die flink uit balans zijn  zal het snel afwijken. Tevens geeft de kleur van je bloed ook een heldere indicatie (binnenkort meer hierover op de blog). Daarnaast wordt er na je ovulatie een proces in gang gezet, die wij vrouwen nodig hebben voor een goede gezondheid. Het hormoon progesteron speelt hier een hele grote rol in. En de enige echte manier om aan progesteron te komen, is door te ovuleren!

Het gebruik van de pil voorkomt dus de oh zo belangrijke ovulatie en dat is zonde en soms ook zorgwekkend!

Stoppen met de pil?

Denk je eraan om te stoppen met de pil of andere hormonale anticonceptie? Zorg dan dat je jouw lichaam goed ondersteunt zodat je weinig klachten gaat ervaren zoals ‘menstruatiepijn’.

In mijn masterclass ‘weg met de pil!?’ leg ik je uit wat voor effect hormonale anticonceptie heeft op je lichaam én geef ik direct tips om je lichaam te ondersteunen. Wil je mee doen? Neem dan even een kijken op de site!

Liefs,

Kirsten

Komende weken gaan we uitgebreider in op de werking, bijwerkingen, ervaringen en oplossing voor het pil gebruik. Je kunt alle blogs hierover, hier vinden!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lieve vrouw,
In verband met een vakantie worden er geen bestellingen verstuurd tussen 19 en 25 april. 26 april komt jouw bestelling eraan! Bedankt voor je geduld!

Gebruik code ‘vakantie’ voor 10% korting!